Bologna 1980/81

Inför 1980/81 anlitade Bologna Luigi Radice som ny tränare. Han kom närmast från Torino varifrån han fick sparken i februari 1980. Laget inledde säsongen med gruppspelet i italienska cupen där man först besegrade Pisa (2–1) och sedan spelade oavgjort (1–1) mot Napoli. Därefter besegrade man både Lanerossi Vicenza (3–0) och Sampdoria (1–0). Bologna vann gruppen på bättre målskillnad än Napoli och tog sig till kvartsfinalerna som spelades i mars 1981. Där slog man ut Lazio efter seger med 2–0 både hemma och borta. I semifinalerna mot Torino tog det emellertid stopp efter 2–2 hemma och förlust med 3–2 borta.

Bologna sjua i Serie A 1980/81

Bologna var ett av tre lag som inledde Serie A-säsongen 1980/81 med fem minuspoäng på grund av inblandning i den så kallade Totonero-skandalen 1980 med uppgjorda matcher. De andra två var Avellino och Perugia. Av de tre lagen klarade sig Bologna bäst. Laget höll sig på tryggt avstånd från nedflyttningsstrecket och slutade på sjunde plats, samma placering som föregående säsong. Hade det inte varit för de fem minuspoängen hade Bologna slutat femma.

Mittbacken Klaus Bachlechner samt mittfältarna Franco Colomba och Danilo Pileggi spelade samtliga 30 ligamatcher under säsongen. Giuliano Fiorini blev lagets bäste målskytt med sju ligamål. Till denna säsong fick de italienska klubbarna återigen värva utländska spelare. Bologna hämtade brasilianske anfallaren Enéas från Portuguesa som stod för tre ligamål på tjugo matcher.

Tröjorna

Tepa Sport levererade tröjorna till Bologna 1980/81, precis som var fallet 1979/80. I de flesta matcher använde man samma hemmatröja som föregående säsong, men borta mot Como och hemma mot Torino i maj 1981 spelade Bologna i tröjor med V-hals. Dessa hade en ljusare röd nyans än de andra tröjorna. Den långärmade hemmatröjan fanns i en variant med krage och användes åtminstone i bortamatchen mot Roma i februari 1981. Se bilderna på AS Roma Ultras. Bortatröjan var ny för säsongen och var vit med röda och mörkblå ränder upptill. Denna modell hade vit krage, men till nästa säsong bytte man till mörkblå krage.

4 svar på ”Bologna 1980/81”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.